افزایش قیمت خودرو پس از گرانی بنزین چه زمانی متوقف میشود؟
یک کارشناس خودرو درباره اینکه افزایش قیمت در بازار خودرو تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد گفت: افزایش قیمت بنزین تاثیر خود را در افزایش قیمت خودرو گذاشته است، به این معنی که بعید است بعد از این این بازار با افزایش قیمتی مواجه باشد و اگر بحث عرضه خودرو به بازار بیشتر شود قیمت نیز کاهش پیدا میکند.
مینا علیزاده، اقتصاد24- افزایش قیمت خودرو پس از گرانی بنزین از موضوعاتی است که گویی قصد حل شدن ندارد. از یکسو فروشندگان از قیمتهای خود کوتاه نمیآیند و از سوی دیگر عرضه در بازار کاهش یافته است. گرانی بنزین نیز مزید بر علت شده است تا آتش زیرخاکستر قیمت خودرو به یکباره روشن شود. اما افزایش قیمت خودرو پس از گرانی بنزین چه زمانی متوقف خواهد شد؟
حسن سنجری، کارشناس اقتصادی در خصوص افزایش قیمت خودرو پس از گرانی بنزین در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد24 بیان کرد: بخشی از این افزایش قیمت ناشی از شوک بنزینی است که همانند یک فنر تاثیر خود را در این زمینه گذاشته است. بنزین یک کالای کاملا استراتژیک است و به دلیل ضریب نفوذی که در قیمت مصرف سایر کالاها دارد میتواند تاثیر زیادی روی تورم داشته باشد، البته از آنجایی که این افزایش قیمت بنزین شوکآور بود اثرگذاری بیشتری از حد معمول داشت.
وی در رابطه با نقش دلالان در افزایش قیمت خودرو افزود: به نظر میرسد فعالیت دلالان نیز از اینجا به بعد شروع میشود، این شوک باعث میشود تورم منتقل شود، ولی نه به این سرعت که اتفاق افتاد. البته علت اصلی افزایش قیمت خودرو دلالان نیستند بلکه شوک بنزینی علت اصلی است، اما دلالان نیز مثل یک کاتالیزور عمل میکنند و سرعت تاثیرگذاری این شوک بنزینی را افزایش میدهند.
سنجری در مورد شرایط کنترل روند افزایش قیمت خودرو اظهار کرد: یکسری پارامترها در دو طرف این مسئله وجود دارند، مثلا طرف تقاضا خیلی قدرت خرید ندارد و همین عقبنشینی از خرید میتواند روی کاهش قیمت تاثیر بگذارد، از آن طرف نیز اگر شرکتهای خودروساز روند عرضه خود را بهبود دهند میتوانند به صورت یک عامل دو طرفه عمل کند؛ یعنی اگر از یک سمت مردم خرید خود را به تاخیر بیندازند و از آن طرف نیز شرکتهای خودروساز تلاش کنند که عرضه خودرو به بازار را تسریع کنند و افزایش دهند میتواند به پایان این روند کمک کند، ولی به هرحال شرکتهای خودروساز نیز برای تامین قطعات خود تحت فشار هستند.
وی ادامه داد: مثلا وانت آریسان به این دلیل که عرضه آن کاهش پیدا کرده و از طرفی یک خودرو گازسوز است که این روزها تقاضای بیشتری برای آن وجود دارد افزایش قیمت زیادی در بازار پیدا کرده است، بنابراین شرکتهای خودروساز به ویژه ایرانخودرو تلاش میکنند که عرضه این وانت را در بازار سرعت دهند و قطعات این خودرو را سریعتر تامین کنند؛ این میتواند به کاهش قیمت کمک کند، ولی همه اینها بستگی به این دارد که ببینیم در آینده پارامترهای افزایش دهنده موثرترند یا پارامترهای کاهشدهنده.
این کارشناس حوزه خودرو درباره اینکه این افزایش قیمت در بازار خودرو تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد گفت: افزایش قیمت بنزین تاثیر خود را در افزایش قیمت خودرو گذاشته است، به این معنی که بعید است بعد از این بازار خودرو با افزایش قیمتی مواجه باشد و اگر بحث عرضه خودرو به بازار بیشتر شود قیمت نیز کاهش پیدا میکند.
سنجری در خصوص دیگر مشکلات تولیدکنندگان خودرو اذعان کرد: شرکتهای خودروساز با تحریم دست و پنجه نرم میکنند و این تحریم باعث شده هم قیمت تامین قطعات افزایش و هم سرعت تامین کاهش پیدا کند و روی قیمت تمام شده خودرو تاثیر گذاشته است؛ از طرفی نیز تورم یکساله اخیر همانطور که روی همه کالاها تاثیر گذاشته روی قیمت مواد اولیه و قطعات هم موثر بوده و این خود باعث افزایش قیمت خودرو شده است.
وی در پایان افزود: به نظرم در چنین شرایطی که قیمت عرضه خودرو با محدودیتهای زیادی مواجه بود این شوک بنزینی و این تورم انفجاری ناشی از این شوک بنزینی معادلات شرکتها را به هم میریزد، به این دلیل که شرکتها در تلاش بودند تا روند عرضه را تسریع و شرایط را پایدار کنند و به نحوی با معضلات تحریم کنار بیایند و روشهای دور زدن و مواجهه با تحریمهای جدید را به شکل پایدار تمرین میکردند ولی یکدفعه این اتفاق غیرمنتظره افتاد و باعث شد که روی قیمت مواد اولیه و قیمت قطعات تاثیر بگذارد و مجددا شرکتهای خودروساز تلاش کنند تا این معضل جدید را رفع و رجوع کنند.