تاریخ انتشار: ۱۴:۲۴ - ۱۷ آبان ۱۴۰۰
الخلیج آنلاین بررسی کرد؛

آیا تنش میان ریاض و بیروت، روی مذاکرات آن با تهران اثر می‌گذارد؟

بحران دیپلماتیک بین لبنان و عربستان، که به دنبال اظهارات جرج قرداحی در مورد جنگ یمن ایجاد شد، بر درگیری‌ها و عدم توافق بین ریاض و تهران تاثیر می‌گذارد، این در حالی است که در ظاهر اظهارات مثبتی بین مسئولان دو کشور رد و بدل می‌شد.

آیا تنش میان ریاض و بیروت

اقتصاد ۲۴-الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم یوسف حمود نوشت: بحران دیپلماتیک بین لبنان و عربستان، که به دنبال اظهارات جرج قرداحی در مورد جنگ یمن ایجاد شد، بر درگیری‌ها و عدم توافق بین ریاض و تهران تاثیر می‌گذارد، این در حالی است که در ظاهر اظهارات مثبتی بین مسئولان دو کشور رد و بدل می‌شد. به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: پیش از این، عربستان بار‌ها ایران را به حمایت از گروه‌های تروریستی نظیر حوثی‌ها در یمن و گروه‌های شیعه در عراق، به اضافه حزب الله لبنان، متهم کرده و برخی از این گروه‌ها را مسبب حملات به تاسیسات نفتی سعودی دانسته بود.
این دو قدرت منطقه ای، چند دهه است که از نیرو‌های سیاسی مخالف یکدیگر حمایت می‌کنند، اما این روز‌ها شاهد کاهش حمایت سعودی‌ها از لبنان هستیم که دلیل آن، افزایش سیطره حزب الله بر لبنان و حمایت تهران از این گروه است.

لبنان و عربستان

رابطه سیاسی بین لبنان و عربستان از سال‌های پیش و به دنبال پر رنگ‌تر شدن نقش حزب الله در حکومت لبنان رو به سستی رفته، چرا که ریاض حزب الله را یک سازمان تروریستی می‌داند که سیاست‌های ایران را اجرا می‌کند. افزایش تنش‌ها بین عربستان و لبنان، در شرایطی اتفاق افتاده که مذاکرات سعودی با ایران، با هدف عادی سازی روابط بین ان‌ها در جریان است.
پس از انکه قرداحی وزیر لبنانی جنگ یمن را بیهوده خوانده و اقدامات حوثی‌های مورد حمایت ایران را «دفاع از خود در برابر تجاوز خارجی» توصیف کرد، سعودی‌ها خشمگین شده و درصدد قطع رابطه دیپلماتیک با لبنان برآمدند.
این تنش زایی می‌تواند برای لبنان که در مرحله دشواری قرار دارد، تاثیرات منفی داشته باشد، چرا که این کشور به دنبال جلب حمایت دولت‌های عربی حاشیه خلیج فارس بویژه عربستان و دریافت کمک مالی آنهاست، تا به این شکل اندکی از بحران اقتصادی این کشور کاسته شود.

مذاکرات به کجا می‌انجامد؟

در اظهاراتی جالب توجه، در رابطه با بحران عربستان و لبنان، محمود عباس زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس ایران، تصریح کرد که نشانه‌های تمایل عربستان برای ترمیم روابط با ایران در حال از بین رفتن است.

پایگاه خبری «انتخاب» ایران در تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۲۱ از مشکینی نقل کرد: «به دنبال تقویت روابط با دولت‌های همسایه و شروع گفتگو‌های رسمی با عربستان هستیم. لازم است که روابط در سطح کارشناسان بهبود یابد، اما شرایط لازم برای این مهم هنوز فراهم نیست».
وی افزود: «اشاره‌هایی از سعودی‌ها دیده ایم که حاکی از تمایل آن‌ها به بازسازی روابط با عربستان بود. اما این اشاره‌ها به تدریج در حال از بین رفتن است».
چند روز پیش هم وزیر خارجه ایران، عبداللهیان تصریح کرده بود که عربستان در گفتگو با ایران به کُندی حرکت می‌کند.
در تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۲۱، وزیر خارجه عربستان، فیصل بن فرحان گفت: «سیطره حزب الله بر لبنان باعث تعامل بی فایده ما با لبنان می‌شود. ضمن اینکه سیطره حزب الله بر نظام سیاسی در لبنان، موجب نگرانی ما می‌شود. بحرانی با لبنان وجود ندارد، بلکه بحران در لبنان به دلیل هیمنه ایران است. مذاکره بین عربستان و ایران دوستانه است، اما تا کنون پیشرفتی در آن حاصل نشده است».


بیشتر بخوانید: ایران و عربستان در مسیر کاهش تنش/ آیا ممکن است تهران قید احیای برجام را بزند و بر تقویت نفوذ خود در منطقه تمرکز کند؟


احمد زیدان، نویسنده و تحلیلگر سیاسی معتقد است که تاثیرگذاری بحران عربستان با لبنان، بر مذاکرات بین ریاض و تهران، واقعا منطقی است. وی تاکید کرد که اختلافات و مشکلات بین ایران و عربستان فراتر از لبنان و یمن است و ایران مشکل موجودیتی با عربستان دارد.

زیدان در گفتگو با الخلیج آنلاین افزود: مذاکرات بین ایران و عربستان کمرنگ شده، در این شرایط احتمالا تنش زایی حوثی‌ها علیه عربستان افزایش می‌یابد و این تنش زایی قطعا تحت تاثیر ایران اتفاق می‌افتد.
وی تاکید می‌کند: سعودی چاره‌ای جز تحکیم جبهه داخلی و ارتباط با قدرت‌هایی که می‌توانند ایران را در سوریه، لبنان و عراق کنترل کنند، ندارد. این کارشناس سیاسی خاطر نشان کرد که ایران ائتلافی را رهبری می‌کند که عناصر آن، حوثی ها، اسد، حزب الله و گروه‌های طایفه‌ای در عراق هستند.
پایتخت عراق از مارس گذشته میزبان مذاکرات مستقیمی بین مسئولان ایران و عربستان بود که موضوع اصلی مذاکرات، جنگ یمن و پرونده هسته‌ای ایران است.


بیشتر بخوانید: نبرد در بیروت؛ آیا عربستان از نفوذ ایران خشمگین است؟


پس از چند هفته سرپوش گذاشتن، دو کشور اعلام کردند که قصد دارند از طریق این مذاکرات تنش‌ها در منطقه را کاهش داده و زمینه مشترکی برای تحقق منافع ریاض و تهران فراهم کنند.
روابط بین ریاض و تهران از شروع سال ۲۰۱۶ قطع شد و دلیل آن، حمله به سفارت عربستان در تهران، تحت تاثیر اعتراض‌ها به اجرای حکم اعدام نمر النمر، شخصیت برجسته شیعه بود.
در ادامه نیز اختلافات در مورد موضع دو کشور نسبت به جنگ یمن و حمایت ایران از حوثی‌ها در جنگ مقابل عربستان، اتهامات سعودی به ایران در مورد حمایت از تروریسم و تهدید دریانوردی در خلیج فارس، ادامه یافت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

جدول لیگ برتر در پایان هفته بیستم

آخرین وضعیت تعطیلی مدارس و ادارات کشور در روز یکشنبه ۵ اسفند

درس های کلیدی که باعث شد چین به سرنوشت شوروی دچار نشود/ از عدم شرکت در جنگ‌های نیابتی تا تلاش برای ادغام در اقتصاد جهانی

جزئیات تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز دوشنبه ۶ اسفند

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی از مراسم آزادی اسرای اسرائیلی توسط حماس

عکس/ تیپ گنگ حامد آهنگی به همراه همسر و پسرش در شیراز

عکس/ نمایی از شمس العماره بندر انزلی ۱۴۰ سال پیش دوره قاجار

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره علی قربان‌زاده در ۴۶ سالگی

عکس/ استایل عجیب عابران ۵۷ سال پیش در خیابان منوچهری تهران

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تصویر فرزند شهید سید حسن نصرالله در مراسم وداع با پدر

تصاویر اسوشیتدپرس از حضور جنگنده‌های اسرائیلی در آسمان بیروت

استان تهران فردا دوشنبه تعطیل شد

ساختار جدید سامانه هوشمند سوخت در حال پیاده‌سازی است

البرغوثی: باید مواضع و اقدامات جدی برای مقابله با حملات اسرائیل در پیش گرفته شود

کوهنوردان مفقودی اشترانکوه پس از ۴۸ ساعت پیدا شدند

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

چه کسی بر پیکر «سید حسن نصرالله» نماز اقامه کرد؟

هشدار یک اصلاح طلب: دیگر جایی برای انباشت مشکلات نداریم

تاریخچه دربی بزرگ پرسپولیس و استقلال

فیلم/ تبریک احساسی مهدی یغمایی برای تولد همسرش

زود کبود شدن بدن نشانه چیست؟

عکس/ چهره جذاب پارسا پیروزفر ۲۳ سال پیش با مدل موی تینیجری

علائم ابتلا به سرطان کلیه کدامند؟

ماجرای سوء قصد به جان رئیس آموزش و پرورش سراوان چه بود؟

اینفوگرافی/ منابع درآمدی دولت برای سال ۱۴۰۴

فیلم/ واکنش جالب عموپورنگ به رقص حامد وکیلی در قهوه پدری

خطر بیخ گوش پرواز بندرعباس به رشت

عکس/ نمایی نزدیک از تابوت سیدحسن نصرالله و صفی الدین

عکس/ شور و حال مراسم تشییع سید حسن نصرالله و صفی الدین

فیلم/ محل تدفین شهدای مقاومت در ضاحیه جنوبی

با خواص بی‌نظیر میگو آشنا شوید

فیلم/ حضور جنگنده‌های اسرائیل بر فراز بیروت همزمان با تشییع سیدحسن نصرالله

عکس/ پوشش جالب و دیدنی مردم ۹۸ سال پیش در شهر کرند کرمانشاه

عکس/ کریستیانو رونالدو با لباس عربی کنار بن سلمان

عکس/ گریم متفاوت لیندا کیانی در یک نمایش با کلاه و کت اروپایی

فیلم/ لحظۀ ورود پیکر‌های سید حسن نصرالله و صفی‌الدین به محل تشییع

فیلم/ ورود نمایندگان رهبری به مراسم تشییع سید حسن نصرالله و صفی الدین

عکس/ حضور رسایی و امیرحسین ثابتی در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله

سرمایه بانک توسعه تعاون کفایت لازم را برای حمایت از بخش تعاون ندارد

عکس/ تشییع نمادین سید حسن نصرالله در عراق

اینفوگرافی/ سید حسن نصرالله از تولد تا شهادت

عکس/ حمله به مشروب‌فروشی‌های تهران در انقلاب۵۷

قرائت پیام رهبر انقلاب در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله

خط قرمز سیدحسن نصرالله چه بود؟

فیلم/ ورود سردار فدوی به محل برگزاری تشییع سید حسن نصرالله

فیلم/ ورود قالیباف و عراقچی به مراسم تشییع شهدای مقاومت

عکس/ محمدعلی فروغی و رضاخان ۹۰ سال پیش در مشهد

حمله فرزندان بن افلک و جنیفر گارنر به جنیفرلوپز

عکس/ استوری جنجالی بهنوش بختیاری درباره شغل جدیدش

عکس/ منظره دیدنی از کوچه باغ‌های محله اوین و درکه ۴۷ سال پیش

استقلال بدون محروم به دربی ۱۰۵ می‌رسد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳

عکس/ دیدار هیات دیپلماتیک ایران با رئیس جمهور لبنان

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

اینفوگرافی/ واردات خودرو چقدر آب می‌خورد؟

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

آغاز توزیع کالا‌های اساسی از ابتدای ماه رمضان

عکس/ تظاهرات دانشجویان ایرانی علیه محمدرضا شاه ۴۸ سال پیش در آمریکا

هزینه سوداگری باید در کشور افزایش پیدا کند/ تقویت اعتماد عمومی پیش‌نیاز هوشمندسازی نظام مالیاتی است