رئیس کل بانک مرکزی گفت: افزایش نرخ ارز در اوایل امسال، شوک جدی در تورم ایجاد کرد و موجب افزایش قیمتها شد، به طوری که برخی برآورد می کردند نقدینگی و تورم به شدت افزایش یافته و «ابر تورم» را خواهیم داشت؛ اما امروز همه این موارد کنترل شده است.
اقتصاد24 - «عبدالناصر همتی» امروز (چهارشنبه) در خاتمه جلسه هیات وزیران افزود: بحث نقدینگی و کنترل آن به عواملی مرتبط است که باید بطور دقیق شناسایی شوند.
همتی با بیان اینکه منکر گرانی ها نیستیم، یادآور شد: علاوه بر گرانی، گران فروشی هم وجود دارد و واقعیت اینکه شوک بوجود آمده، نتیجه یک جنگ اقتصادی تمام عیار علیه ملت ایران بوده، اما کنترل شده است.
وی تاکید کرد: هدف دولت این است که بتدریج این کنترلها را بیشتر کرده و موجب شود شیب تورم و گرانی ها کاهش پیدا کند؛ به طوری که تورم دی ماه به 1.8 درصد رسیده که نسبت به شهریورماه که بیش از 6 تا هفت درصد بوده، حرکت به سمت ثبات اقتصادی را نشان می دهد.
** رشد نقدینگی 15.6 درصدی تا پایان آذرماه
رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: رشد نقدینگی در 9 ماهه امسال نسبت به پایان سال گذشته 15.6 درصد و همچون سال های گذشته بوده؛ بنابراین در رشد نقدینگی اتفاق خاصی رخ نداده است.
به گفته وی، شوک تورمی هم ناشی از عرضه وجود داشت که آن هم در حال تعدیل است.
همتی اضافه کرد: کالاهایی که با ارز 4200 تومانی وارد شده مشکل جدی وجود دارد، زیرا کالاها با این قیمت به دست مردم نمی رسد.
وی اضافه کرد: سیستم توزیع کشور اشکال جدی دارد و عدهای به سوء استفاده از شرایط پرداخته اند؛ با این حال برنامه ها و تصمیماتی اخذ شده تا آثار این سوء استفاده ها را به حداقل رسانده و بتدریج مشکلات مردم را برطرف کنیم.
همتی گفت: تامین کالاهای اساسی مردم یکی از موارد اصلی مطرح شده در جلسه امروز هیات وزیران بود تا چگونه بتوان رفاه و معیشت مردم را با قدرت تامین کرد.
** ابلاغ مشوق های صادرکنندگان
وی پیرامون بازار ارز که ارتباط مستقیم با بازار پول دارد، گفت: تصمیماتی در ستاد ارزی اتخاذ شده که از جمله صادرکنندگانی که تا امروز همکاری خوبی با بانک مرکزی داشته اند، مشوقهای خوبی دریافت میکنند تا بتوانند بخشی از ارزش آن را به شکل اسکناس و نقد وارد بازار کرده، صرف واردات کرده یا برای واردات دیگران تخصیص دهند.
همتی خاطرنشان ساخت: این موضوع از بعد از ظهر امروز ( چهارشنبه ) ابلاغ خواهد شد.
وی این راهم گفت که دشمنان فشار زیادی علیه ایران وارد کرده و از هر وسیله و ابزاری برای افزایش این فشار اقتصادی به مردم استفاده میکنند، اما تلاش می شود تا مردم با حداقل نوسان نرخ ها روبروشوند.
رئیس کل بانک مرکزی یادآور شد: مردم در راهپیمایی 22 بهمن نشان دادند که محکم پای ارزشها و آرمانهای خود ایستادهاند و دولت نیز که در خط مقدم فشارهای اقتصادی است و برای کاهش فشارها و افزایش رفاه مردم تلاش خواهد کرد.
** پیگیری تاسیس شعبه ساحات در ایران
همتی از انجام مذاکره ها به منظور تاسیس شعبه ای برای سازوکار حمایت از تبادلات تجاری اروپا و ایران در کشورمان خبر داد.
وزیران امورخارجه آلمان، فرانسه و انگلیس یازدهم بهمنماه امسال در حاشیه نشست اتحادیه اروپا اعلام کردند ساز وکار حمایت از تبادلات تجاری اروپا و ایران تحت عنوان اینستکس به ثبت رسمی رسیده است.
شرکتی که با عنوان اینستکس ثبت شده است در پاریس مستقر می شود و یک کارشناس بانکی آلمانی مسئولیت آن را برعهده دارد، همچنین انگلیس ریاست هیات نظارت را برعهده می گیرد.
پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه امسال، اتحادیه اروپا با موضعگیری علیه این اقدام، به بررسی طرحهایی با هدف حفظ تجارت با ایران پرداخت.
این اتحادیه با اجرای قانون مسدودسازی تحریمها (Blocking Statute) گامی در حمایت از شرکت های کوچک و متوسط برداشت تا این شرکت ها به موجب این قانون، مشمول تحریم های آمریکا قرار نگیرند.
وی در پاسخ به این پرسش درخصوص طرح کارایی نداشتن ساحات از سوی منتقدان دولت تاکید کرد: تازه شروع کار است و ما هم در داخل در حال انجام کارهای مربوطه هستیم؛ باید صبر کنیم و ببینیم این ساز و کار مالی عملیاتی می شود یا خیر و اکنون برای اظهار نظر زود است.
همتی همچنین درخصوص 2 لایحه باقی مانده مربوط به FATF که مقرر شده در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شود، گفت: پذیرش FATF به نفع سیستم بانکی و مالی کشور است و این مهم در جلسه با اعضای تشخیص مصلحت نیز اعلام شده است.
** افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی
وی همچنین در پاسخ به افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی یادآور شد: این مساله به تصویب قانونی در بودجه سال گذشته در مجلس مرتبط است.
رئیس کل بانک مرکزی توضیح داد: برابر قانون مقرر شد بدهی دولت به پیمانکاران و بدهی پیمانکاران به بانک ها، تسویه و به «بدهی دولت به بانک ها» تبدیل شود و دلیل افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی این مساله است.
منیع: ایرنا