ورود سرمایه بانکها به بازار مسکن، باعث گرانی شد/ تسهیلات بانکی باید در اختیار تولیدکنندگان مسکن قرار گیرد
یک کارشناس بازار مسکن، یکی از عوامل گرانی در این بازار را بنگاهداری بانکها و سرمایهگذاری آنها در بازار مسکن عنوان کرد و گفت: بانکها با وارد کردن منابع مالی خود به بازار مسکن باعث افزایش نقدینگی در این بازار و به تبع آن، افزایش قیمت مسکن شدند.
اقتصاد24- بازار مسکن، یکی از بخشهای مهم اقتصاد هر کشور است. داشتن یک مسکن خوب با قیمت مناسب تأثیری مستقیم بر کیفیت زندگی خانوادهها میگذارد. از سوی دیگر این بازار، محلی برای سرمایهگذاری و کسب سود است و از این طریق نیز روی سطح کیفی زندگی افراد یک جامعه تأثیرگذار خواهد بود و پیشبینی قیمت مسکن میتواند به تصمیمگیری صحیح در این راستا کمک کند.
با توجه به افزایش ناگهانی قیمتها در ماههای اخیر و نوسانات موجود در قیمت مسکن، بازار مسکن در وضعیت پایداری قرار ندارد. از اینرو خریداران، فروشندگان، سرمایهگذاران، مستاجران و افراد شاغل در این بخش به دنبال اطلاع از آخرین وضعیت و پیشبینی بازار مسکن در آینده هستند.
در ایران قیمت مسکن همواره در نوسان بوده و عوامل متعددی بر نرخ آن تأثیر میگذارد و از اینرو بازار مسکن در سال 97 با کاهش معاملات روبرو شد. در حال حاضر قدرت خرید مردم کاهش یافته است و به تبع همین موضوع، حجم ساختوساز و سرمایهگذاری نیز کمتر شده است.
برخی از عوامل فراز و نشیبهای قیمت مسکن به مسائل درون بازار برمیگردد و برخی دیگر مربوط به مسائل بیرونی است؛ مسائلی مانند زمین، ساخت، درآمد خانوارها و… از جمله عوامل درونی تأثیرگذار بر قیمت مسکن هستند و مسائلی مانند قیمت ارز، نرخ سود بانکی، تورم و… عوامل تأثیرگذار بیرونی هستند.
بخش مسکن به عنوان یکی از شاخصههای تاثیرگذار در رشد اقتصادی در سطح کلان از اهمیت بالایی برخوردار بوده، بطوریکه رونق و یا رکود در این بخش بر سایر حوزههای اقتصادی نیز تاثیرگذار خواهد بود.
علی توکلی، کارشناس مسکن در گفتوگو با اقتصاد۲۴، گفت: یکی از عوامل گرانی در بازار مسکن به بنگاهداری بانکها و نقش و سرمایهگذاری آنها در این بازار برمیگردد. در واقع بانکها با وارد کردن منابع مالی خود به بازار مسکن باعث افزایش نقدینگی در این بازار و به تبع آن، افزایش قیمت مسکن شدند. اکنون سوال اینجاست که چرا این قبیل کارها که مشکلساز هم شده در نبود نظارت مدیران ارشد مربوطه در حال انجام است؟ اگر بانکها سرمایه خود را به صورت منطقی و آنچه هدف واقعی از تاسیس بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری در جهان امروز است، مصرف کنند و این تسهیلات را در اختیار تولیدکنندگان مسکن قرار دهند و از بنگاهداری اجتناب کنند، زمینه اشتغال را فراهم و در نهایت به خانهدار شدن اقشار ضعیف و متوسط جامعه کمک میکنند.
توکلی در پاسخ به اینکه بازار مسکن در سال ۹۷ را چگونه ارزیابی کرده، گفت: در سال ۹۷ تلاش افراد برای حفظ ارزش پولهای نقد خود بیشتر به سمت سرمایهگذاری در خودرو سوق پیدا کرد و به خاطر همین موضوع، تولید مسکن نسبت به سالهای گذشته کمتر شد و تقاضا بالا رفت که این دلیل، تاثیر بسزایی در افزایش قیمت در این حوزه داشت.
وی در ادامه افزود: به دلیل رشد سنتی هر ساله دستمزد و تاثیر آن بر افزایش هزینه تولید و بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی، شاهد افزایش قیمت مسکن و رشد کم در این حوزه بودیم ولی به دلیل جایگاه مسکن در ایران نشانههای پررنگی از رکود در بازار مسکن به چشم نمیخورد. هر سال در سه ماهه اول، فروشندگان و خریداران با تامل بیشتری اقدام به خرید و فروش میکنند و افرادی هم که قصد سرمایهگذاری در این حوزه را دارند باید با دقت، اتفاقات سه ماه اول سال را رصد کنند.
این کارشناس مسکن در خصوص اینکه چه راهکارهایی به پویایی بازار مسکن کمک میکند، گفت: رکود بازار مسکن متاثر از سرمایههای سرگردان و نیاز خریداران واقعی است و هنگامی که سرمایهها از بانکها و سپردهها رها میشوند به بازار مسکن و قیمتها فشار مضاعف وارد میکند و قدرت خریداران واقعی و مصرفکنندگان را تحتالشعاع قرار میدهد. به نظر من، با دادن وامهای کمبهره و بلندمدت میتوان به تولیدکنندگان واقعی و انبوهسازان و خریداران و مصرفکنندگان عمومی بازار مسکن کمک شایانی کرد تا آنها راحتتر از گذشته در این حوزه به معاملات بپردازند.
توکلی گفت: یکی از عوامل گرانی بازار مسکن به بنگاهداری بانکها و نقش و سرمایهگذاری آنها در این بازار بازمیگردد. در واقع بانکها با وارد کردن منابع مالی خود به بازار مسکن باعث افزایش نقدینگی در این بازار و به تبع آن، افزایش قیمت مسکن شدند که متاسفانه این روند نادرست سالها در کشور ما ادامه داشته و دارد.